Rama bëri ndryshimin e duhur

Nga Lutfi Dervishi

Nëse njerëzia bëri pushim muajin gusht- ministrat e qeverisë kaluan pushimet më të këqija për shkak të sinjaleve se në shtator priteshin ndryshime në Qeveri. Ministrat në fakt nxijnë për 11 muaj fytyrën në Tiranë dhe 1 muaj i mbetet për të nxirë trupin në plazhet e Shqipërisë. Por nëse tolerohet nxirja e fytyrës së individit nuk mund të tolerohet nxirja e fytyrës së qeverisë.

Vetë kryeministri e la krejt të hapur mundësinë e ndryshimit kur tha se me secilin ministër kishte një kontratë perfomance. Dhe kur vjen te perfomanca- nuk ka facebook e instragram që të zbukuron bilancin.

Analistët dhe vëzhguesit e jetës politike nënvizonin se pyetja nuk ishte A, por Sa të thella do të ishin ndryshimet?

Fjala e mbajtur në Asamble kombëtare nga kryeministri paralajmëroi një cunam të vërtetë. Po të mos e dalloje nga timbri zërit dhe figura të krijohej përshtpja se po fliste lideri opozitës.

Nuk kemi mbaruar by passin e Fierit (5-6 km të mbetura) dhe të Vlorës, nuk kemi mbaruar rrugën e Elbasanit (10 km rrugë e mbetur). Zemërimi kryeministrit duke patur parasysh se nuk ka përgjigje për pytjen: cfarë rruge keni mbaruar këto 5 vjet, është mëse legjitim.

Ata  në sallë dhe vëzhguesit në kafene menduan se ministri parë që duhet ndryshuar është Damian Gjiknuri.

Kryeministri u shpreh krejt i pakënaqur me drejtimin e ministrisë së Bujqësisë. Të gjithë zyrtarët – tha ai nuk e kuptoj se çfarë bëjnë  në zyra– E hëngri dhe Niko Peleshi….

Edhe në frontin e punëve me jashtë nuk është se kemi shkëlqime. Bisedimet me Brukselin nuk u hapën. Me Athinën  nuk ka progres. Në Kosovë nuk merret vesh në është bishti më i rëndë se sqepari. U krijua për një moment ideja se iku edhe Ditmir Bushati.

Gjykuar nga vizitat në familjet e varfëra ku varfëria është skalitur më shumë se në prozën e poezinë e Migjenit, ndryshime të shpejta dhe pa shumë diskutim priteshin edhe në Ministrinë e Shëndetësisë dhe Çështjeve Sociale.

Për punë e rendit, ndryshimet jo vetëm i kërkon opozita, por është krejt e qartë se i kërkon edhe situata. Një postim i deputetit Gjetan Gjetani ishte qershia mbi tortë. Shkarkimi live i Gjetanit- sigurisht që do të pasohej edhe nga shkarkimi ministrit të Rendit. Kur u shkarkua Gjetan Gjetani që skuqet kur flet- pritej të skuqeshin edhe të paktën gjysma e qeverisë.

Te çështja e rendit dhe lidhjeve me krimin- kryeministri sigurisht nuk do të toleronte sinqeritetin brutal të kryetarit të grupit parlamentar Taulant Balla që pohoi se kishte miqësi me një të ndaluar me biografi problematike në Itali dhe Shqipëi.

Për Financat dhe Ekonominë – si mund të ecë përpara nga në mësues anglishtje- shifrat sado të mira të dalin në facebook nuk mbulojnë dot realitetin e një ekonomie në paralizë ku malli kryesor i eksportit mbeten:  400 mijë shqiptarë që plotësojnë llotarinë amerikane.

Kryeministri u shpreh dakord me një propozim të beftë të kryetarit të opozitës për vetting- por nënvizoi se nuk duhet të harrojmë vettingun që po ndodh- me ritmet e të cilit nuk janë të kënaqur as ata që po shkarkohen. Ministria e Drejtësisë një tjetër dikaster ku priten ndryshime.

Në fakt udha më e shkurtër do të ishte të përmendej se cili dikaster do të mbetet pa ndryshuar: dhe i vetmi duket ai i Mbrojtjes.

Në kohën që anëtarët e asamblesë, anëtarët e qeverisë dhe publiku i gjerë po priste kumtimin e ndryshimeve, kryeministri mori frymë thellë dhe kumtoi ndryshimet , … jo në qeveri, por në parit. Në fakt jo ndryshimet, por ndryshimin.

I vetmi ndryshim i madh i shtatorit 2018 ishte Musa Ulqini.

Pas marrëveshjes së 17-18 majit 2017 me liderin e opozitës, kjo ishte lëvizja e dytë e madhe që nuk u parashikua as nga opinioni publik, as nga ministrat, dhe sigurisht edhe këtë radhë analistëve mbeten me gisht në gojë. Askush nuk guxon të komentojë efekte që do të ketë në qeverisjen e vendit ndryshimi i Musa Ulqinit

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU