Sinuset kronike dhe problemet që sjellin te njerëzit

Çfarë janë sinuset?

Sinuset janë hapësira të vogla ajri të mbështjellura nga një cipë membranore në koçkë, ku ndodhen brenda mollëzave të fytyrës. Ata prodhojnë jarge e cila kullon në hundë përmes kanaleve të vogla.

Çfarë është sinusiti?

Sinusit do të thotë inflamacion i një sinusi.

Sinusit akut do të thotë që një infeksion zhvillohet shpejt dhe zgjat në një kohë të shkurtër. Shumë raste të një sinusiti akut mund të zgjasë një javë apo më shumë, por kjo nuk është e pazakontë që të zgjasë edhe 2-3 javë. Shumica e njerëzve një ose dy herë në jetë mund të kenë kaluar sinusit akut.

Sinusit kronik do të thotë kur një sinusit bëhet i vazhdueshëm dhe zgjat për më shumë se 12 javë.

Si mund të krijohet një sinusit kronik?

Shumica e rasteve të sinusitit kronik zhvillohen pas një infeksioni akut sinusit. Shumica e rasteve të sinusit akut zhduken brenda 2-3 javësh, shpesh edhe më shpejt. Në disa raste simptomat nuk ikin dhe bëhen të vazhdueshme (kronike).

Shkaqet e një sinusiti akut që mund të agravojnë në një sinusit kronik:

Sëmundje nga të ftohtit apo grip si në shumicën e rasteve. Ftohjet dhe gripi shkaktohen nga mikrobe të quajtura viruse të cilat mund të përhapen në sinuse. Infeksioni mund të mbetet viral para pastrimit, duke shkaktuar një infeksion sinusit viral. Në një numër të vogël të rasteve, “germs” të quajtur, bakteret shkojnë në një infeksion që ka filluar me një virus. Kjo mund të shkaktojë një infeksion bakterial sinusit, te cilat mund ta bëjnë infeksionin më keq.

Infeksionet dentare në disa raste. Infeksioni përhapet në një mollëz (nofull) sinus nga një dhëmb i infektuar.

Ngritja e sinusit – ndërhyrjet kirurgjikale implantare, mund të lënë me pasoja,me sinusit kronik.

Alergji në hundë (rinitit alergjik). Alergjia mund të shkaktojë ënjtje të indeve në pjesën E brendshme të hundës duke bllokuar kanalet e kullimit sinusit. Kjo i bën sinuset më të ndjeshëm ndaj infeksionit.

Shkaqe të tjera për bllokimin e kanalit të kullimit të sinusit në hundë, mund të jenë:

Objekte të vogla të futura në hundë (sidomos tek fëmijët, të tilla si bizele ose rruaza plastike).

Lëndim të fytyrës ose kirurgji.

Nga disa anomali kongjenitale. ( ‘Kongjenitale’ do të thotë që janë të lindura)

Astma.

Fibroza cistike

Një sistem i dobët imunitar, për shembull, njerëzit me HIV, njerëzit në kimioterapi, etj. Një sistem i dobët imunitar ju bën më të prirur për ndonjë infeksion

Infeksionet fungale janë shkaqe të rralla të sinusit dhe ndodhin më shpesh te njerëzit me sistem të dobët imunitar

Çrregullimet inflamatore të tilla si granulomatoza

Shtatzënia, e cila ju bën më të prirur për inflamacion të hundës rinitit

Tumoret e rralla të hundës

Pirja e duhanit.

Diabeti

Substanca qe merren me nuhatje irritojëne hundën (për shembull, kokainë).

Nëse zhvillohet sinusit kronik pas një infeksioni akut sinusit, mund të ketë simptoma edhe pse infeksioni ka shkuar. (Kjo është arsyeja pse pas trajtimit të sinusit kronik me rrjedhën normale të antibiotikëve shpesh nuk veprojnë.)

Cilat janë simptomat e sinusitit kronik?

Simptomë më e spikatur është zakonisht një hundë e bllokuar (pengim i hundës). Një ose më shumë nga këto mund të ndodhë:

Rrufë -Shkarkimi mund të jetë jeshile / verdhë.

Një ndjenjë e reduktuar e nuhatjes.

Dhimbje mbi sinusin duke e prekur. Megjithatë, dhimbja shpesh nuk është një tipar kryesor i sinusit kronik (ndryshe nga sinusiti akut). Në shumë raste, kjo është një ndjenjë rëndese e fytyrës apo siklet i butë se sa dhimbje.

Ashpërsia e simptomave tuaja mund të konsumohen dhe të veniten. Ato mund të jenë keq në një sinusit akut fillestare. Pastaj mund të lehtësohen ngadalë.

Simptoma të tjera që ndonjëherë ndodhin përfshijnë:

Dhimbje koke,frymë e keqe,dhimbje dhëmbi,kollë

Një ndjenjë e presionit ose plotësinë në veshë.

Tek fëmijët, simptomat mund të përfshijnë:

nervozizëm,gërhitje,frymëmarrje me goje,

Mjeku zakonisht mund të diagnostikoje sinusit kronik bazuar në simptomat tuaja. Ata mund të bëjnë pyetje për të përcaktuar nëse mund të ketë ndonjë problem themelor për të shkaktuar sinusit kronik. Për shembull, astma, alergji (rinitit alergjik), infeksion kronik dentar, etj

Cilat janë trajtimet për sinusit kronik?

Trajtimi i problemit themelor që mund ta ketë shkaktuar ose të ketë kontribuar për sinusin kronik, duke e trajtuar shkakun, ndihmojmë për të eliminuar sinusitin. Për shembull, trajtimin për alergji nazale (rinitit alergjik), trajtimi i një infeksioni të dhëmbëve, trajtimi i astmës, trajtimi i një infeksioni fungal, etj, bëjnë shmangien e problemit të sinusitit.

Shmangia e gjërave që mund të bëjë simptomat më keq.

Nëse keni sinusit kronik dhe ju jeni një duhanpirës, ​​duke lënë duhanin mund të shihni përmirësim të simtomave. Duhet të praktikoni higjienë të mirë dentare, nëse ju jeni të prirur për sinusit kronik, pasi ajo mund të shkaktohet nga një infeksion dentar.

Fluturimi në një aeroplan mund të shkaktojë një rritje në dhimbje në qoftë se ka bllokim të kanalit të kullimit të sinusit.

Trajtimet mjekësore

Lloji i ilaçeve që mund të konsiderohen :

Steroidet aplikohen ne hundë duke përdorur spray (të tilla si beklometasoni spray nazale) ose pika të rekomanduara për të gjitha llojet e sinusit kronik. Kjo është për shkak se ato ndihmojnë për të redukuar inflamimin. Mund të jetë e këshilluar, për shembull, për tre muaj. Herë pas here, në qoftë se simptomat janë të rënda, një trajtim me tableta steroide nga goja mund të sugjerohet.

Kurse te zgjatura antibiotikëve (3-4 javë) nganjëherë janë të dobishme, por duhet bërë edhe një vlerësim i plotë nga një specialist.

Ilaçet antifungial janë të nevojshme në qoftë se ju keni një infeksion fungal ne një sinus (rrallë).

Paracetamol ose ibuprofen, zakonisht do të lehtësojnë ndonjë dhimbje. Ndonjëherë qetësuesit e forta, të tilla si codeine, janë të nevojshme për një kohë të shkurtër.

Gjerat e nxehta, me pako të mbajtura gjatë tek sinuset mund të ndihmojnë për të lehtësuar dhimbjen.

Një spray kripene hundë mund të ndihmojë në lehtësimin e mbingarkesës dhe bllokim brenda saj.

Kirurgjia është përdorur kryesisht nëse gjendja nuk përmirësohet me trajtimet e mësipërme mjekësore. Qëllimi kryesor i operacionit është përmirësimi i kullimit të sinusit të prekur.

Florian Xholi / Dita

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU