Paundi në pikjatë, e “fundos” dorëheqja e Theresa May

Në më pak se tre vjet përpjekje dhe dështimi për të bërë Brexit të ndodhë, kryeministrja britanike Theresa May njoftoi dorëheqjen e saj. Partia e saj konservatore ka vuajtur në zgjedhje që nga fillimi i kryeministrisë së saj, kur ajo fitoi kundër David Cameron. Çështja thelbësore, është se ajo nuk arriti të siguronte një marrëveshje për Brexit para afatit fillestar të 29 marsit.

Ajo do të japë dorëheqjen menjëherë pas vizitës shtetërore të Donald Trump në Mbretërinë e Bashkuar, por do të qëndrojë në pozicionin e kujdestares derisa ky person të zgjidhet.

Si rezultat i lajmit, monedha britanike arriti sot një rënie rekord ndaj euros, të paktën deri tani. Nëse një mbështetës më i vendosur i Brexit bëhet kryeministër, është e mundur që Britania e Madhe të mund të largohet nga Bashkimi Europian pa një marrëdhënie tregtare të ngushtë ose me ndonjë aranzhim tranzicioni.

Një rezultat i tillë do të dëmtojë ekonominë në Mbretërinë e Bashkuar dhe do të çojë në më shumë dobësi për monedhën. Mbretëria e Bashkuar aktualisht ka kohë deri në fund të tetorit për të finalizuar një marrëveshje daljeje nga BE.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU