FOTO/ Projektet e çmendura për rindërtimin e Notre Dame, nga ideja për pishinë, tek direku i anijes

Arkitektura e stilit gotik është shumë e vjetruar… Të paktën kështu mendon firma franceze që ka propozuar një projekt për të shndërruar çatinë e Katedrales së “Notre Dame” në një serrë gjigante.

Por ky nuk është i vetmi projekt i propozuar për ndërtimin e Katedrales së “Notre Dame”. Studio nga e gjithë bota kanë publikuar projektet arkitekturore për ndërtimin e Katedrales, nga të cilat ka edhe nga ata që janë vërtetë të çuditshëm.

Franca është përfshirë momentalisht nga një debat për mënyrën se si duhet rindërtuar katedralja pasi u dogj pjesërisht më 15 prill. Sipas firmës “NAB”, silueta e godinës nuk do të ndryshonte, por vetëm qëllimi i saj do të ishte më modern dhe më “ambientalist”.

Projekti më i çuditshëm mund të cilësohet ai i studios suedeze “Ulf Mejergren”, që synon ta shndërrojë katedralen në një pishinë gjigante.

Po ashtu, mund të vlerësohet edhe projekti i një arkitekti slloven, i cili ka hedhur idenë që kisha të “arrijë qiellin” me një projekt të ngjashëm me direkun e një anije.

Por sugjerimet tashmë janë paraqitur dhe kanë hartuar plane që mund të provokojnë zemërimin e tradicionalistëve që duan që katedralja gotike e shekullit të 12-të të ndërtohet mënyrën se ishte përpara flakës.

Kostot e riparimit të katedrales mendohet se do të kalojnë 1 miliardë dollarë dhe për këtë qëllim është çelur edhe një konkurs ku janë ftuar firma arkitekturore nga e gjithë bota. Deri tani, më shumë se 835 milionë dollarë janë mbledhur në fonde të dhuruara nga miliarderë të ndryshëm, por edhe fëmijë.

Presidenti Emmanuel Macron u zotua që “Notre Dame” do të rindërtohet për 5 vite, ndërsa arkitektët mendojnë se do të duhen dekada për të rikthyer siç ishte një prej monumenteve më të rëndësishme të Parisit, që vizitohet çdo vit nga 13 miliardë njerëz.

A number of suggestions have already been put forward but Ulf Mejergren Architects (UMA) have drawn up plans likely to provoke the ire of traditionalists who want the 12th century gothic cathedral built the way it was before the blaze

The blaze erupted in the UNESCO world heritage landmark in the French capital last month, sending its spire and roof crashing to the ground as flames and clouds of smoke billowed into the skyUMA said: 'A cathedral is in our opinion not an isolated island in the urban fabric; it belongs to the city and to the people'Architect Vincent Callebaut's stunning re-design of Notre Dame cathedral includes a special crystal glass roof to help the new solar panels power the 850-year-old buildingInside the clear roof would grow a garden that would produce 21 tonnes of fruit and vegetables each year as part of the new eco-friendly redesignThe designs (pictured) have now been submitted to the French Government, who announced an international competition to re-design the spire of the CathedralFrench firm Studio NAB said that it wanted to look at the redesign of Notre Dame as a question of environmental, educational and social integration

g.kosovari

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU