76 gjeneralë amerikanë paralajmërojnë Trump: Shmang luftën me Iranin!

Presidenti Donald Trump shpesh thotë se ai i dëgjon gjeneralët ushtarakë më shumë se kushdo tjetër dhe, ndërsa Shtëpia e Bardhë përgatitet të dërgojë 1,500 ushtarë në Lindjen e Mesme, kjo kërkesë po testohet me një letër të së premtes nga Kolegji Amerikan i Liderëve të Sigurisë Kombëtare, shkruan Javanews.al.

Letra, e cila është nënshkruar nga 76 gjeneralë në pension, admiralë, ambasadorë dhe diplomatë, u botua të premten në mëngjes. Letra i kërkon administratës të mos ndjekë luftën me Iranin, kryesisht për arsye strategjike.

“Një luftë me Iranin, qoftë me zgjedhje apo me llogaritje të gabimeve, do të prodhonte pasoja dramatike në një Lindje të Mesme tashmë të destabilizuar,” lexon letra, “dhe tërheq Shtetet e Bashkuara në një tjetër konflikt të armatosur me kosto të mëdha financiare, njerëzore dhe gjeopolitike”.

Është e paqartë nëse Trump e ka parë letrën, por nëse po, ai duket se refuzon këshillën. Të premten, presidenti njoftoi se po dërgonte 1.500 ushtarë në Lindjen e Mesme si pjesë e asaj që presidenti e quajti një veprim “mbrojtës”.

Ndonëse Trump theksoi të premten gazetarëve se ai nuk dëshiron luftë me Iranin, lëvizjet si kjo mund të kenë pasoja të rrezikshme njofton Javanews.al.

Trump dhe ekipi i tij duhet të punojnë për të shmangur konfliktet, thuhet në letër, jo paksa pasi tensionet më të larta midis dy vendeve mund të dilnin shpejt nga dora.

“Si profesionistë të sigurisë kombëtare me karrierë të gjera në forcat e armatosura të SHBA dhe në shërbimin diplomatik, ne kemi parë në një farë mënyre se sa shpejt mosmarrëveshjet mund të dalin jashtë kontrollit”, thotë letra. “Mungesa e komunikimit të drejtpërdrejtë midis udhëheqësve politikë dhe ushtarakë të SH.BA-së dhe Iranit gjatë një kohe të rritur retorike vetëm rrit mundësinë e një llogaritje të gabuar që rezulton në një konflikt të paqëllimtë ushtarak”.

Sipas Javanews.al letra përfundon me një thirrje drejtuar presidentit për të përdorur fuqitë e tij për të nxitur zgjidhje paqësore të mosmarrëveshjes.

“Masat e heqjes së krizës duhet të krijohen me udhëheqjen iraniane në nivelet e larta të qeverisë si një prelud për diplomacinë eksploruese për çështje me interes të përbashkët”, thuhet në letrën. “Mbrojtja e interesave kombëtare të Shteteve të Bashkuara në Lindjen e Mesme dhe siguria e miqve dhe aleatëve tanë kërkon burrështetësi të zhytur në mendime dhe diplomaci agresive sesa konflikti i armatosur i panevojshëm”.

 

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU