Rreziku i ndikimit rus, Rama: Mund të na ofrojnë “havjar”, por Evropa “feja” jonë

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ka dhënë një intervistë për median austriake ‘Kurier.at’, ku ka folur për integrimin e vendeve të Ballkanit në BE.

Rama ka komentuar edhe qëndrimin e Presidentit të Francës, i cili për disa herë ka thënë se BE në fillim duhet të reformohet e pastaj të pranojë vendet e Ballkanit Perëndimor.

Po ashtu, kryeministri Rama ka folur për reformat në Shqipëri, siç është e Drejtësisë dhe Vettingu në polici.

Media austriake ka pyetur Ramën edhe për influencën ruse në Ballkan, për të cilën ai është shprehur se BE nuk të lërë në mëshirë të fatit vendet e Ballkanit Perëndimor.

Intervista:

Presidenti i Francës Macron po kërkon që përpara sesa të pranohen vende të reja, BE duhet së pari të reformojë veten nga brenda. A e kupton skepticizmin e tij? 

Europa duhet të ndryshojë dhe vendet e Ballkanit duhet të ndryshojnë, e kuptoj atë. Ajo që kërkojmë është një recetë. Në bisedimet e pranimit, duhet një recetë për një terapi të re për të trajtuar plagët dhe problemet e së kaluarës. Nga bisedimet e pranimit në BE, ka shumë më tepër presion mbi vendet kandidate. Procesi i pranimit është një proces i ndërtimit të shtetit për ne. Sigurisht, ne nuk jemi aty ku duam të jemi akoma. Por për të arritur atje, ne kemi nevojë për bisedime të pranimit. Përndryshe do të ishte si një martesë për të cilën ju nuk do dëshironi të flisni. Si duhet të përgatitet për të?

A ofron BE pranimin dhe në të njëjtën kohë i mban të gjashta vendet e Ballkanit Perëndimor në distancë prej saj?

Ka një thirrje të fortë për më shumë luftë kundër kriminelëve dhe krimit të organizuar. Shqipëria ka bërë më shumë se çdo vend tjetër para fillimit të bisedimeve të pranimit. Vetëm të marrim reformën tonë gjyqësore: rekomandohet në raportet e progresit të BE -së si një model për të gjitha vendet e rajonit. Asnjë vend para nesh nuk e bëri një gjë të tillë: ndryshuam kushtetutën, pranuam trupat e huaj. Na u tha: Duhet të ekzaminoni gjykatësit dhe prokurorët tuaj dhe më pas ju merrni OK për bisedimet e pranimit, Ne e bëmë atë, dhe tani jemi duke u akuzuar, ka shumë krime dhe korrupsion ? Cila mënyrë më e mirë për të luftuar kundër tij se sa për të ndërtuar një sistem tërësisht të ri gjyqësor? Në Shqipëri nuk ishte një problem për të arrestuar njerëzit, por për t’i dënuar ata. Por gjithmonë mund të thuash që duhet të bësh më shumë.

Cfarë do të thotë kjo?

Për tre muaj kemi një tribunal të veçantë ku çdo gjykatës dhe prokuror duhet të zbulojë pasuritë e tij. A ka dy shtëpi? Studimi i fëmijës së tij në një universitet të shtrenjtë në Londër ? Nga vijnë këto para? 27 gjyqtarë kishin për të shkuar tashmë, 17 të tjerë nuk u paraqitën në të njëjtën kohë në procedurë. 350 policë kanë lënë shërbimin. “Peshat e rëndë” tani janë duke u kontrolluar, më parë të paprekshëm. Tani kemi një revolucion shumë të ashpër, bazuar në reformat.

A do të kishte Shqipëria një alternativë për anëtarësimin në BE? 

Njerëzit në Evropë kurrë nuk kanë përjetuar një luftë. Ata besojnë se lufta është një film bardh e zi në TV. Por ne e kemi përjetuar atë. Ne kishim marrë 500,000 refugjatë në një vend me 2,5 milionë banorë. Ne e dimë se çfarë është lufta, prandaj Evropa është kaq e rëndësishme për ne. Europa është feja jonë. Tashmë gjatë Perandorisë Osmane kemi pasur një thënie: Dielli ynë ngrihet në perëndim.

A është përpjekja e BE për t’u bashkuar me gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor për të shmangur ndikimin e Rusisë ? 

Kjo nuk duhet të jetë një dilemë mes më shumë reformave apo më shumë havjar. Kjo nuk ka rëndësi, ata mund të na ofrojnë aq shumë havjarë sa duan. Gjatë pesëdhjetë viteve të komunizmit na u tha: Qielli është i kuq, jeta do të jetë e mrekullueshme. Progresi është i madh, por ende kemi shumë për të bërë. Tani kemi qiellin blu, na thuhet: jeta do të jetë e mrekullueshme, përparimi është bërë, por ende ka shumë për të bërë. Ne e dimë këtë, por procesi duhet të jetë i drejtë. Ne jemi duke qëndruar jashtë derës dhe duke trokitur për vite për të hyrë./a.m.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU