Nga vjedhja e Thanzës ka fituar më shumë Sali Berisha

Nga Mero Baze

Ata që e kanë emëruar, tani po bëjnë sikur nuk e kanë njohur Admir Thanzën. Gjyqtari që po kryqëzohet për një episod të shëmtuar të së shkuarës së tij, mund të merret edhe si i pandehur, që ka fshehur të shkuarën në formularin e dekriminalizimit. Ai është tani target i çdokujt që kërkon të duket se është në anën e drejtësisë, përfshi dhe opozitën, por ai është dy herë i emëruar nga opozita e sotme, në postet më të larta të drejtësisë në vend, në vitin 2009 në Gjykatë Kushteuese në mandatin e anëtarit Gjergj Sauli, dhe në 2013 në Gjykatën e Lartë, nga presidenti Bujar Nishani.

Njeriu që e ka sponsorizuar ngritjen e tij është personalisht Sali Berisha, dhe ajo çfarë është e shëmtuara është se një këshilltar i afërt i tij, ja ka referuar rastin në fjalë para se ai ta emëronte. Kjo i ka shërbyer Sali Berishës si një “peng” për ta pasur atë njeriun e besuar në drejtësi.

Shumë nga miqtë e tij të afërt, nuk arrinin ta kuptonin, përse Thanza po ecte aq lartë në system, pa pasur ndonjë lidhje direkte me Berishën. Biles më i çuditur ishte fillimisht ai që i kishte raportuar problemin e Thanzës. Por ai vendim gjyqësor u bë për Thanzën fati real i tij, i cili e çoi në majat më të larta të drejtësisë, natyrisht për të mos gabuar kurrë kundër atij që ja dinte cenin.

Tani kur Thanzën po e kryqëzojnë të gjithë, tani kur ai është bërë muri ku mund të gjuhet me gurë shejtani, njeriu që e përdori atë dhe dosjen e tij, bën si parimor.

Ajo që ka bërë Thanza natyrisht është e shëmtuar, edhe sikur ta ketë bërë siç thotë, për të mbuluar krimin e dikujt tjetër. Kjo e dyta nga ana ligjore është dhe më e dënueshme se vjedhja, pasi ai ka devijuar zbatimin e drejtësisë.

Por ajo që ka bërë Sali Berisha dhe Bujar Nishani me të, duke ja përdorur këtë dosje për interesa të tyre, është jo vetëm e shëmtuar, por sinteza e mënyrës se si ata e kanë drejtuar shtetin me njerëz të marrë peng, për interesa politike. Dhe ky është një krim më i madh se ai i Thanzës.

Tani që Thanza po mban në shpinë përbaltjen publike të tij, përbaltësi real i sistemit të drejtësisë në Shqipëri hungërin si ujk i plagosur nga reforma dhe bën sikur nuk e ka mendjen për njerëzit e tij të marrë peng brenda atij sistemi.

Njerëzit e tij i vërsulen Arta Markut se nuk po arrijnë ta përdorin dot për punët e tyre, ndërsa njerëzit që kanë përdorur në sistem si kamikaze, duki i mbajtur peng dosjet e tyre, tani bëjnë sikur nuk i njohin.

Ndaj kur sulmoni Thanzën, dhe nuk është se e keni keq, mendoni se ai është peng i katapultuar në sistem për t’i shërbyer një regjimi, për shkak të dosjes. Unë nuk e di tamam se çfarë ka marrë përsipër Thanza në atë vjedhje në supermarket, ndonjë buzëkuq apo rimel, por di që Sali Berisha ka vjedhur dosjen e tij, dhe përmes saj, ai dhe fëmijët e tij i kanë shpëtuar drejtësisë nga gjyqtarë të tillë. Njeriu që ka përfituar nga vjedhja e Thanzës nuk është vetë Thanza, më shumë se sa Sali Berisha, ai që vendosi të përfitojë nga vjedhja e Thanzës.

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU