(LISTA) Familjet tiranase, korçare, durrsake, shkodrane, vlonjate që iu sekuestrua floriri

SPECIALE JAVANEWS/ “Ligji i tatimit të jashtëzakonshem”, i lëshuar nga qeveria komuniste shqiptare që synonte sekuestrimin e sasive të floririt, preku me qindra familje shqiptare, të cilat u detyruan që t’i jepnin lamtumirë pasurisë së tyre të trashëguar apo të shumëfishuar gjatë viteve. Kryeqyteti, Tirana, pati edhe numrin më të madh të “familjeve të lara në flori”, të cilave iu sekuestrua floriri që posedonin, me vlerë që kapnin shuma marramendëse. Por zbatimi i këtij ligji nuk njohu mëshire edhe për familjet e pasura në qytetet kryesore të vendit, si në Korçë, Elbasan, Durrës, Gjirokastër, Vlorë, Sarandë etj., ku komisionet tatimore përpiluan menjëhere pas daljes së ligjit, “listat e zeza” me emrat e familjeve që do të tatoheshin.

Fati i familjeve milionere

Përfundimi i Luftës së Dytë Boterore gjeti më shume se 42 familje tiranase, pasuria e të cilave kalonte shumën e 1 milion frangave ari. Por pas miratimit të ligjit për tatimin e jashtëzakonshëm, familjet në fjalë u kthyen në epiqendër të zbatimit të tij, duke u sekuestruar pasuritë e tyre. Familja Shenko ishte ajo që e pësoi më shume nga ligji në fjalë, duke i dorëzuar qeverisë komuniste të asaj kohe shumën rekord për kryeqytetin, duke paguar më shume se 27 milionë franga ari. Shuma marramendëse për kohën u detyruan që të paguanin edhe familjet e pasura në qytetet kryesore të vendit, të cilat u kthyen ne objekt të sekuestrimit të pasurive të tyre nga ana e qeverisë. Dorëzimi dhe sekuestrimi i pasurive të vëna, kryesisht ato në flori, sigurisht që ishte një proces shumë i veshtirë per familjet e pasura shqiptare, të cilat ishin përballë shkaterrimit ekonomik te tyre. Shumë prej pjestarëve të këtyre familjeve iu nënshtruan torturave të dhunshme, pasi nuk pranonin të tregonin se ku e fshihnin pasurinë e tyre dhe për t’ia u dorëzuar atë më pas autoriteteve shtetërore. Sipas dokumentacionit të kohës, një pjese e konsiderueshme e përfaqësuesve të këtyre familjeve u burgosën, madje disa prej tyre gjetëen edhe vdekjen gjatë torturave dhe masave shtrënguese që pësuan.

Dokumentet

Mbi bazën e disa dokumenteve dhe shkrimeve të ndryshme, organet e Ministrisë së Punëve të Brendshme të regjimit komunist kanë deklaruar si shumë shifren 43 816 682 monedha të sekuestruara, me një peshe prej 320 000 kg ar, ose 320 tonë. Mbështetur në dokumente, komunistët kur erdhën në pushtet deklaruan se gjetën në Bankën Kombëtare Shqiptare sasinë prej 90 kilogramësh ar. Ndonëse në Thesarin e Shtetit ndodheshin vetem 90 kg ar, në duar të popullatës shqiptare ndodheshin rreth 320 ton ar. Megjithatë, po sipas dokumenteve shtetërore, në fund të vitit 1938, në Thesarin e Shtetit gjendeshin 2400 kg ar, ose 2.4 tone. Qytetarët shqiptarë zotëronin shumë herë më tepër ar sesa kishte Thesari i Shtetit. Në mbarim të luftës, Shqipëria rezultonte si vendi më i pasur i Ballkanit, sidomos përsa u takonte rezervave te arit dhe rezervave të tjera ekonomike.

(javanews.al) Me. Ar

LISTA ME EMRAT E FAMILJEVE QE JU SEKUESTRUA FLORIRI

Tirana

Familjet “Tatimi i vertetuar”:

1-Vllazen Kazazi 16.430.000

2-Vllazen Çoka 14.990.000

3-Murat Begeja & vellezerit 5.774.000

4-Hysen Ali Mehmeti 3.902.000

5-Osman Vaqarri 1.440.000

6-Besnik Tugu 614.000

7-Ramazan Konçi 1.946.268

8-Ymer & Sali Beqiri 614.000

9-Sadik Kazazi 398.000

10-Abdulla Turkeshi 2.433.200

11-Ismail Fortuzi 224.000

12-Qamil Dibra 1.870.290

13-Bijte e Gaqi Oparit 371.000

14-Manol Kume 6.832.400

15-Vllazen Tase 3.974.000

16-Jusuf Kruja 3.830.000

17-Vllaznia Mehmeti 126.000

18-Ramazan Zdrava 130.850

19-Halit Mani 143.000

20-Vath Baroni 130.850

21-Abdulla Alliu & nipat 163.250

22-Mehmet Tugu 2.750.000

23-Mezini & Kasmi 126.800

24-Qamil Hoti 264.500

25-Hysen Drishti 143.000

26-Filip Korra 2.259.000

27-Fetah Kasmi 126.800

28-Mustafa Kasmi 224.250

29-Vllazen Loxha 749.000

30-Ramazan Berberolli 622.100

31-Mersin Konçi 668.000

32-Sefedin Zhubi 159.200

33-Qamil Zhubi 203.750

34-A.Qoshja & I.Deliu 1.566.000

35-Mehmet Kasmi 830.000

36-Vellezerit Dushi 1.606.320

37-Gjon Laca 884.000

38-Vllazen Spahija 325.250

39-Kasmi & Ferra 252.250

40-Iliaz Dajçi 126.800

41-Xhevat Gabeci 830.000

42-Xhundi Sheko & bijte 27.950.000

43-Pashuk Bib Miraka 1.755.000

44-Xhemal Begeja 143.000

45-Ibrahim Begeja 1.440.000

46-Qamil Shtiza 126.000

Korça

1-Vellazeria Qirjako

2-Vellazeria Abeshi

3-Vellazeria Stase

4-Kristaq Cingo

5-Thoma Plasati

6-Vellazeria Katro

7-Hari Kristo Samara

8-Vellazeria Gjezi

9-Vellezerit Qirinxhi

10-Ligor Jani

11-Vellazeria Plasa

12-Vellazeria Lako

13-Vangjel e Gaqo Turtulli

14-Vellazeria Balli

15-Vasil Pepo

16-Jankulla Çekani

17-Sotir Mborja

18-Dhimiter Bino

19-Refail Terova

20-Pandi Mulla

21-Pandeli Nora

22-Anastas Pilika & Angjeli Stavraq Ballauri

23-Dhimiter Peço

24-Vangjo Serani

25-Vellezerit Katundi

26-Llambi Kiço Zahara

27-Vellezerit Pllaha

28-Sotir Bicolli

29-Vellezerit Terova

30-Thoma Thomo

31-Vellazeria Barçe

32- Familja Ypi

33-Familja Ziko

34-Familja Bopi

35-Familja Fundo

36-Familja Kondi

37-Familja Opari Berati

38- Familja Hoxha

39- Familja Hushi

40- Familja Çullaku

41- Familja Dardha

42- Familja Konicoti

43- Familja Kuçi

44- Familja Vrioni etj.

Durresi

Familja Dovana

Familja Shijaku

Familja Dibra

Familja Dushi

Famikja Hamdija

Familja Zagoridha

Familja Mushketa

Familja Leka Dakoli

Familja Nushi

Familja Vangjeli

Familja Beshiri etj.

Elbasani

Familja Domi

Familja Kazazi

Familja Bakalli

Familja Mehja

Familja Velencja

Familja Miraku

Familja Hastopalli

Familja Kopili

Familja Bebi

Familja Kulla

Familja Dodbiba

Familja Shkodra

Familja Shiku etj.

Gjirokastra

Familja Liti

Familja Mezini

Familja Omari

Familja Toila

Familja Tushe

Familja Selfo

Familja Çoçoli

Familja Xhiko

Familja Totozani etj.

Vlora

Familja Bisholli

Familja Bezani

Familja Bitri

Familja Busheka

Familja Çili

Familja Hoxha

Familja Shuka

Familja Sorra

Familja Levi

Familja Jakseli

Familja Strati

Familja Jonuzi

Familja Gurabardhi

Familja Qazimi etj.

Shkodra

Familja Pistuli

Familja Topalli

Familja Muka

Familja Kaçulini

Familja Vjerdha

Familja Rroji

Familja Anamali

Familja Bakalli

Familja Bushati

Familja Kraja

Familja Daberdaku

Familja Koka

Familja Hoti

Familja Gjoka

Familja Luka

Familja Mati

Familja Sokoli

Familja Karehamni

Familja Pogu

Familja Tahiri

Familja Tepelia

Familja Serreqi

Familja Luka

Familja Mati

Familja Pogu etj.

Saranda

Familja Çelo

Familja Harito

Familja Llambro

Familja Rushiti

Familja Muzina etj.

 

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU