Kina sfidon Rusinë për kërkimin e arit

Ekonomia e dytë më e madhe në botë zgjeroi rezervat e saj të arit për muajin e katërt. Banka Popullore e Kinës ngriti rezerva në 60.62 milionë ounce në muajin mars nga 60.26 milionë një muaj më parë.

Fluksi i muajit të kaluar ishte 11.2 ton, pas shtimit të 9.95 ton në shkurt, 11.8 ton në janar dhe 9.95 ton në dhjetor. Kina, prodhuesi dhe konsumatori më i lartë i arit në botë, po përballet me shenja të një ekonomie në ngadalësim, edhe pse disa përparime po bëhen në negociatat tregtare me SHBA. Të dhënat më të fundit tregojnë se vendi ka rifilluar duke shtuar arin në rezervat e saj në një ritëm të qëndrueshëm, ngjashëm me periudhën nga mesi i vitit 2015 deri në tetor 2016, kur vendi nxiti pronat pothuajse çdo muaj.

Nëse Kina do të vazhdojë të akumulojë shufra ari në atë ritëm më 2019, ajo mund të përfundojë blerësi më i mirë pas Rusisë, e cila shtoi 274 ton në vitin 2018. Qeveritë në mbarë botën kanë shtuar 651.5 ton shufra argjendi në vitin 2018 në Këshillin Botëror të Artë.

Rusia katërfishoi rezervat e saj brenda një dekade midis kërkesës së presidentit Vladimir Putin për të thyer mbështetjen e vendit ndaj dollarit amerikan dhe të dhënat nga banka qendrore tregojnë se zotërimet u rritën me 1 milion ounce në shkurt, më së shumti që nga nëntori.

Kina ka kaluar më parë periudha të gjata pa zbuluar rritje në zotërimet e arit. Kur banka qendrore njoftoi një rritje prej 57 për qind në rezerva në 53.3 milionë ounce në mes të 2015, ajo ishte përditësimi i parë në gjashtë vjet. (Tema)

 

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU