Apeli i MSH: 11 vaksina të detyrueshme për të mbrojtur shëndetin e fëmijëve

Vaksinimi i fëmijëve është shumë i rëndësishëm që nxit mbrojtjen e organizmit ndaj baktereve apo viruseve që shkaktojnë sëmundje.

Efektet pozitive të këtyre vaksinave: pengohet rreziku nga sëmundjet, pengohet vdekshmëria, pengohet invaliditeti dhe pasojat e tjera, pengohet dukuria e epidemive nga sëmundjet ngjitëse etj.

Procesi i vaksinimit aplikohet sipas një kalendari që publikohet edhe nga Ministria e Shëndetësisë dhe e Mbrojtjes Sociale.

Ministria e Shëndetësisë u bën thirrje prindërve të kryejnë vaksinat e fëmijëve të tyre sipas kalendarit të vaksinimit.

Nga mosha 0- 2 vjeç janë 6 takime tek mjeku, 10 injeksione kundër 11 sëmundjeve me efekte të rënda.

Fëmijët 2 muajsh; 4 muajsh; 6 muajsh; 10 muajsh; 12 muajsh dhe 24 muajsh duhet të jenë të vaksinuar kundër 11 sëmundjeve me efekte të rënda si Poliomelit (paralizë), Pertusis ( probleme me rrugët e frymëmarrjes), Tetanoz (paralizë), Parotit (meningit, lezione testikulare), Fruthi (encefalit, pneumoni) infeksione nga pneumokoku (meningit, paralizë), Rubeola (keqformime fatale), Hepatiti viral B(ceroze, kancer), Infeksione nga HIB (meningit), Tuberkulozi(sëmundje të ndyshme të mushkrive).

a.ç

 

 

 

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU