A do ta ulë çmimin e biletave heqja e ekskluzivitetit të Rinasit?

Nga Artan Fuga

Së shpejti çdo lagje do të ketë aeroportin e vet ?

Cfare thua Qenan K. ? – e pyeta i habitur

Boingje, airbuse, bombardjerë do të ulen në aeroportin e Momlit, Yzberishit, Domjes, si edhe në Maminas, Sukth dhe Currila – kembenguli ai.

Drejt e nga Panamaja!

Dhe priten te ulen cmimet e biletave te avioneve meqe Rinasin do ta konkurroje aeroporti i Baldushkut – ngriti zerin triumfator.

A thua se do ulet Turkish, Austria, Italia, Adria, Lufthansa, te pistat prej betoni te liqeni artificial i Prokopit…

Vuvuvu konkurrenca…

A thua se i kane avionet si drona qe do t’i ilin neper hatlla avllish.

Se agjencite e medha do t’i ndalojne avionet si mikrobuzat, buze rruges te cdo fshati…

Vjen shqiptari nga Vjena, me banim ne Sarande. Zbret ne Kukes dhe pastaj ben nja tete ore rruge me autobuz deri ne Sarande ku ka shtepine.

Nuk besoj se eshte nje mekanizem i mjaftueshem per te krijuar nje treg konkurrencial, sepse ka asimetri ne potenciale midis aeroporteve dhe shkaku i tregut te kripur te biletave nuk eshte te ekskluziviteti i Rinasit qe eshte e vetmja sipermarrje per publikun qe funksonon me dinjitet per klientin ne Shqiperi.

Ka monopol, por ka edhe duopole, kurse oligopolet te vdesin fare. Ne ne gjithcka jemi treg oligopol, prandaj nuk bejme hajer ne asgje.

Rinasi na beri njerez duke dhene shembullin e nje sipermarrjeje qe eshte e organizuar si duhet.

Po te ishte konkurrenca, atehere perse nuk ndikojne mbi cmimet e biletave per t’i ulur aeroporti i Shkupit, Prishtines. Janines, ja te dera jane !

Dyshoj se heqja e ekskluzivitetit do ta beje aeroportin e Rinasit te falimentoje, ose se paku te uli nivelin e sherbimeve deri ne ate pike qe edhe ai do te “shkoje perseri ne fis”, sepse konkurrenca dihet, con ne perparim kur ka kushte, perndryshe promovon mallin e keq, sherbimin e keq, kunder te mirit.

Nuk luhet me sigurine jetes.

Pa na thoni miq te dashur, a e dini se ne cfare gjendjeje financiare jane aeroporti i Malpenzias, Charles de Gaulle, etj? Pyesni, pyesni…Dhe jane gjigande te rrethuar me aeroporte klasi…

Heqja e ekskluzivitetit te aeroportit te Rinasit dyshoj se do te krijoje nje treg te ri fitimesh per aeroportet e tjera qe do te privatizohen pa transparence dhe barazi konkurrenciale te drejte ne nisje, do ta kioskizoje tregun e sherbimit aeroportual, duke sjelle ose faliment ose degradim me rreziqe ekzistenciale per sherbimin ndaj udhetareve, pra ndaj shqiptareve ne keto kohe te rrezikshme udhetimesh.

Tregu i vogel i udhetareve, do te coptohet aq shume, sa askush nuk do te jete ne gjendje prej tyre te vetefinancohet shendetshem, pra do te hyje ne borxhe pa fund dhe do te detyrohet re uli cilesine e sherbimit nen re dhe mbi re.

Do te behen si kioskat e lagjes, nje per shtate banore, pa treg te mjaftueshem, cka i ben te shesin ushqime te dyshimta jo rralle here.
Ulje cmimesh nga konkurrenca? Atehere perse nuk ulen cmimet e trageteve, aq te kripura, ndonese portet e Durresit, Vlores, Shengjinit, Sarandes, Korfuzit, etj. jane ngjitur me njeri tjetrin…

Presim e do te shohim…

S'KA KOMENTE

PËRGJIGJU